הכתבה של דליה קרפל, כשהיא מראיינת את יעקב ביטון, חייבה אותי להתייחסות.
שוב אקזוטיזציה של הגוף המזרחי. שוב הפסיכולוגיזציה הזולה, המבט לתוך הגוף, התחתונים של הסבתא, כאילו יעקב ביטון הוא תופעה המתנהלת בשולי החברה "הנורמאלית". רק השוליים הפסיכוטיים המזרחים ישנים עם התחתונים של הסבתא. לשים את התחתונים האלו באינסרט, להיות צהובים. למה לא. אם ידיעות אחרונות צהובים אז בוא גם נהיה אנחנו.
אני מתפלא על דליה קרפל, על העורך של הכתבה ועל העורך בכלל של מוסף הארץ. איך אפשר לעשות ריאיון שלם על משורר חשוב, ראשוני, חלוצי ואחד הקולות הנדירים היום בחברה ובתרבות בישראל ולא לראיין אף איש מקצוע אחד מתוך התרבות. לא סוציולוג שייתן לנו את החיבור של השירה של ביטון לתופעות חברתיות, לא אנתרופולוג, היסטוריון וקל וחומר חוקר שירה. כך לא מדברים על המטפורה ושבירת הטאבו של השירה אלא הופכים אותו לבעיה אישית.
אז ההתחלה של הכתבה מתחילה ומשפילה את המשורר והופכת אותו לתופעה מוקצנת, אקצנטרית, מוזרה, גר עם סבתו ולובש את תחתוניה. אחר כך חייבים לקראת הסוף מאידך לא להצביע על הבעיה האתנית בישראל. השאלה מה אתה חושב על שירה מזרחית באה לתקוף את המונח. לא יכולים לשאול עם מי אתה מתכתב בשירה המזרחית. לא שואלים איך אתה מתחבר לטקסטים של ארז ביטון. לא. חייבים לתקוף. כי אם התחלנו ואמרנו שאתה תופעה אקצנטרית, פסיכוטית, חיה אקזוטית החיה מחוץ למרכז הנורמטיבי. אז עכשיו בטח שלא נוכל להאשים את זה ביחסים החברתיים, אתניים המהדהדים לתחום התרבותי. ואתה עונה לתשובה והכתבה נסגרת. לא רק שאתה תופעה, אלא גם לא נוכל לדבר עליה באופן חברתי וקל וחומר אתני.
ליבי איתך יעקב ביטון. כי נמאס לי לחיות במדינה הזו שמקטלגת אותנו והופכת אותנו להיות בעיה. איך זה מרגיש להיות בעיה? השאלה הפוכה מי הופך אותי להיות בעיה ומדוע הפתרונות לא הופכים זמינים לידיי בכל רגע ורגע. הכתבה שעשו איתך משפילה. ליבי איתך ושיילכו התופעות האלו שבאות ומקטלגות אותך ועושות כתבות כאלו צהובות. אתה נותן להן ליצ'י והן כותבות שאתה עני. לפחות היו מספרים על הדרך מהבית שלהם אליך. מהמערכת אליך. לפחות היו מספרים מדוע החשיבה השמרנית החד תרבותית שלטת ומדוע היא חוסמת את הדרך של אוכלוסיות אחרות למרכז. מדוע אין בכלל דיון בחברה רב מרכזית כפי שהציעה אלה שוחט.
לא בקלות אני כותב את הדברים הללו, חשבתי קצת, התייעצתי עם חבריי. אבל לא ניתן לשתוק כשמנסים להפוך אותנו לחפץ. ליבי איתך יעקב ביטון וזרע הרחמים עוד ייצמח בלב. ובקרוב שנזכה לקרוא את הספר החדש שלך בהוצאת כתר.

הרשימה התפרסמה גם במגזין הגדה השמאלית, 18.8.2007
***
לאחרונה פירסמתי מספר שירים בכתב העת סדק. שירו של אורן קקון הופיע לצד שירי. דף אחר דף. באופן די פארדוכסלי קקון מתכחש למציאות החברתית (מציאות של דיכוי חברתי קולקטיבי מתהווה) ומזדהה עם מציאות של דיכוי אחר (הדיכוי הפלסטיני-ישראלי). בזמנו עניתי לאורן קקון על הביקורת שלו על ספרו של דודו בוסי שמכר בינתיים לשימחתי עשרות אלפי עותקים.
עכשיו קם אורן קקון ושוב יוצא שוב (מתוך עמדה אסטתית – כאילו אפשר להפריד בין אמנות ותרבות ובין החברה שבתוכה גדל האמן, השפה, המנגנונים שמגדירים מהי האמנות ומהו הטוב) נגד הרעיון המזרחי ולעדיפות ההזדהות האולטימטיבית האקסלוסיבית עם הדיכוי הפלסטיני בישראל. כמה טענות מרכזיות אטען כנגד טענותיו:
1. זהות מזרחית אסרטיבית היא עמדה לגיטימית והיא מאתגרת שאלות אסטתיות. אין כזה דבר אסטתיקה שלעצמה. לכן קל וחומר ניתן לדבר על ספרים מתוך שאלות חברתיות.
2. אף פעם לא טענתי כי צריך להכניס ספרות סוג ד' לתוכנית הלימודים. מאידך אסור שתוכנית הלימודים תשעתק תבניות מחשבה הגמוניות שייתנו מקום מרכזי ליוצרים יהודים אירופאיים. השאלה היא תמיד הפוכה, מדוע הספרות האשכנזית תופסת את עצמה כאיכותית, כחלק ממדע ספרות, כשהיא בעצם דורסת צורות מחשבה אחרות ולא מדעית, משום אי היכולת שלה לשמוע סיפורים נפלאים אחרים. מדוע כל טענה כזו תמיד הופכת להיות טענה ביצירות סוג ד', כאילו אין תרבות מחוץ לאירופה. שוב קקון לא מתייחס להיעדר מתודולוגיה ראוייה להבין את הספרות האחרת בישראל. ההפך הוא טוען שיש דיון עודף בשאלה המזרחית.
3. אני מאמין בהתאגדות קולקטיבית פוליטית כחלק מיכולת לדבר על תרבות בישראל. אני מאמין שניתן לכונן מחדש קשרים בין תרבותיים. לא מתוך מהותנות. לא. אלא מתוך כינון מחדש של מחשבה ודימיון חדש לגבי המציאות בישראל. אבל הכוחות הליברליים שעומדים מולו מנסים כל היום לטעון שמחשבה קולקטיבית היא טענה מהותנית. בו בזמן שהדימיון האתני הקולקטיבי מצוי ברמות כאלו ואחרות בתודעה בישראל. אני מפנה את המקום להתאגדות קולקטיבית פוליטית (כמו הפרוייקטים התרבותיים שהייתי שותף לעריכתם – ה"אדומה" ו"תהודות זהות: הדור השלישי כותב מזרחית") כחלק מדימיון מחודש של מקומנו במרחב.
4. מי ממשטר אותנו כשאנחנו מוצאים את עצמנו ללא אפשרות לדבר מתוך מציאות היסטורית, תרבותית ומנטלית של מאות / אלפי שנים של חיים במדינות האיסלאם?
5. מדוע מותר לייצר אנתולוגיה מעמדית אבל אנתולוגיה אתנית היא דבר אסור?
6. אם ישנם פערים בישראל, ישנן צלקות של הגירה, מדוע נוצרו הפערים ואיך הם משתמרים ומי אדיש לכאב של הגירה?
7. הלאומיות עושה הכול על מנת לטהר את האתניות של המזרחים, את ה"ערביות" מצאצאי היהודים-ערבים, ולהפריד בין המאבקים – המאבק המזרחי והפלסטיני. ומאידך הלאומיות מבקשת להכליא את המזרחיות בשינאה עצמית ימנית ולהפוך את ההיסטוריה היהודית-ערבית לדומה לזו של יהודי-אירופה. לצערי הלגיטמציה שלנו לדבר על מזרחיות לרוב מסתיימת עוד לפני שהתחלנו לדבֵר. רשימתו של קקון עוזרת לה. ומנסה לשמור בכל הכוח על חלוקת הכוח והמשאבים הסימבוליים והממשיים.
לאיריס – אתה לא חייב לבוא מהגטו כדי לדבר על הרצון שלך למדינת רווחה מתוקנת, או רב תרבותיות. כל שאלת האותנטיות היא לא רלבנטית במקרה הזה. העמדה המוסרית היא זו שמאפשרת לי ולכל אחד אחד שמזדהה עם הכאב והקונפליקטים של החברה לפעול למענם. יש לי עוד טיעונים, אבל נשמור אותם לפעם אחרת. ממליץ להרחיב ולקרוא על המקום ממנו המזרחיות יכולה להתחיל לדבר בספרו של יהודה שנהב "היהודים-הערבים", עמוד 266.
לבעז – ראשית צר לי שלא קראת את הספר וכך נשמעים דבריך. ואם דבריך קשורים לספר, אז תגיב ספציפית למי ומה ואיך הגעת למסקנות שלך, כמו מבקר רציני. שנית, אף אחד לפי דעתי מהארגונים המזרחים שאני מכיר לא מנכס את המזרחיות ולא טוען לבלעדיות בשיחה עם פלסטינים. הטענה של קקון לא רצינית והוא יודע את זה כי מי שפנה אליו היה אירגון זוכרות לארגן את הערב על מזרחיות ונכבה. לדעתי לכל כאב יש במה ולעיתים מספר דוברים שיספרו על הכאב ישלבו בעצם מספר היסטוריות כואבות שמתרחשות עדיין בישראל. אני לא מגיב על הספר של סמי שלום שיטרית כי לא קראתי אותו.
לתגובתך ה-2 : אני מזדהה עם דברי אלמוג בהר על המקום מפגש בין הזהויות. אני רק רוצה להיזהר מאוד ולהשאיר מרחב של חשיבה וניתוח ביקורתי. אבל בצורה אובייקטיבית קשה שלא להבחין בהגזעה של המזרחים כ"מזרחים" ושל הפלסטינים ה"ערבים", "בדואים", "דרוזים" ו"פלסטינים"/"פלשתינאים" ועל חלוקת העבודה הפוליטית הן החברתית והן התרבותית שנגזרת מחלוקת הכוח המשאבים לכל אחת מהזהויות הללו אל מול זהויות אחרות. אין שום ניכוס, יש עמדות שכל אחת מהן מנסה להעמיד אופק תרבותי, חברתי ופוליטי שונה - אל מול המרכז הליברלי. כאשר דווקא המרכז הליברלי (אשר שולט בשיח הציבורי) הוא זה אשר דוחה את שיח זהויות, את שאלות הזיהוי, ההגזעה ומשתיק כל ניסיון לפוליטיזציה מלאה של השיח החברתי והציבורי בישראל/פלסטין. עם כך דווקא העמדה של אלמוג בהר, מאתגרת את צורת המחשבה ההגמונית ונעה בין נתונים אובייקטיביים, לבין פרקטיקות התנהגות של היחיד ומבנה דיון עמוק בתוך הקטגוריות כשלעצמן (המזרחיות, הפלסטיניות). מתוך כך נוצר דיון אקוטי וחשוב - אשר יכול במידה מסוימת לתרום לעצירת מעגל האלימות באיזור.
לנילי – כן, ישנה חשיבה שמרנית השלטת בישראל ויכולה לדבר גם מגרונם של יהודים בלי קשר למין או מוצא ותתפלאי אפילו לאום. ודבריך נגועים בפטרנליזם. וגם אם "נתת" לנו שר ביטחון מרוקאי, או "היית" אצל החד הוריות, או הגיעו "רוסים" לישראל, או מתי "התקדם" - עדיין לא באמת התווכחת עם הטיעונים שלי. ההפך. כך אורן קקון השאר מייצג ניאו שמרנות שמבקשת לדחות התאגדות חברתית קולקטיבית, ולדחות דיון באתניות בפרט ובגזענות והפערים בישראל בכלל. וזו גם עמדה לגיטימית. אבל היא מה זה שמרנית, וגם במידה מסוימת תומכת בכל הפרוייקט הניאו-ליברלי.
תגובה לאורן קקון / אלמוג בהר פורסמה לראשונה בתאריך 2007-08-10 באתר "קדמה" במדור " ספרות ואמנות" בעריכת מואיז בן הראש.
תגובה לרשימתו של אורן קקון "המזרחי שיביא לנו את הפלשתינאי", על הספר "עין הבובה" של סמי שלום שטרית, תרבות וספרות 10.8.2007, הארץ
המזרחי מצחיק. מעולם הוא לא היה מצחיק יותר, אבל דומה שגם מעולם לא היה מצחיק פחות. ולמה? כי כך קבע כבר אפרים קישון ב"סאלח שבתי", ואולי כבר קבעו לפניו, ועתה אין אפשרות לתיקון. מה שפנה בהומור האשכנזי הגלותי פנימה, והציג תפיסה עצמית של היהודי המזרח אירופי כשילוב של בכיין ומניפולטור, הושלך בהומור הישראלי הצברי על המזרחי, ועתה המזרחי הוא הגלותי, הוא המתבכיין והוא המניפולטור. ואין זה משנה כל כך מה יעשה או מה לא יעשה המזרחי, הוא יצחיק, הרי לפעמים החוסר מצחיק כמו הקיום, לפעמים אף יותר.
המזרחי אומנם מצחיק, יאמר לטובתו, אבל כולם יודעים שגם כאשר המזרחי מצחיק הוא לא מצחיק כי הוא בחר להצחיק. הוא עצמו כמובן לא מספיק "בוגר" או "אמיץ" כדי לכתוב פרודיה על עצמו, כדי באמת להתכוון להצחיק (אולי כשיתבגר יקום לו "חנוך לוין"). הוא מצחיק את הקהל בלי לדעת כמה הוא מצחיק, כילד חסר מודעות. הוא זקוק למבט החיצוני, המגחיך, כדי להיות מצחיק באמת.
החיבור בין המזרחי לערבי מצחיק, במיוחד החיבור לפלסטיני. למה? כי אם הוא לא אותנטי, איך הוא לא יהיה מצחיק במגוחכותו? והוא כמובן תמיד כבר לא אותנטי, אולי בעבר הוא היה אותנטי, אבל היום בהחלט לא. כי איזה קשר יותר ממקרי יכול להיות בין מזרחיות לנכבה? והרי רוב המזרחים באמת הגיעו לישראל לאחר הנכבה, כשרוב הפלסטינים כבר לא היו כאן. ואיזה קשר יכול להיות בין היחס לו זכו המזרחים בישראל לבין היחס לו זכו הפלסטינים? בגזענות? באלימות? בדרכי הדיכוי? ביחס למזרח ולערביות?
כפי שהעלייה התימנית לא שימשה כנראה אצל כמה אנשים כפתרון למתח שבין עקרון העבודה היהודית לבין הרווח הכלכלי הנובע מזולות העבודה הערבית, כמובן, גם אין קשר בין המקום של רוב המזרחים בחברה הישראלית מאז שנות החמישים, לבין המקום של הפלסטינים. לא העמידו אותם זה מול זה בתחרות על אותם מקומות עבודה, לא ניצלו אותם ככוח עבודה זול. לא הקימו אצל אלו ואלו מערכות חינוך זולות, אשר תפקידן לעקור את הרצף התרבותי, וליצור אנשים המתנכרים לעצמם ולמורשתם, אך מוכנים לעבוד בתנאים נוחים (למעסיק).
לא ניסו להפרידם זה מזה כשהדבר נידרש מבחינה "ביטחונית", להזכיר למזרחי כי הוא אינו "ערבי", להזכיר לפלסטיני כי הוא לא "יהודי", ולהזכיר לשניהם כי כדאי להם לקשור את גורלם עם השלטון, שהוא כמובן אשכנזי, גם כשהוא מרביץ. לא ניסו לחברם כאשר גם זה נידרש, גם כן מבחינה "ביטחונית", מהממשל הצבאי ועד ליחידות המסתערבים המפוארות. המרחק בין המזרחי לפלסטיני הוא הרי כמרחק בין יהדות לאיסלאם, "גדול לאין שיעור ואינו מאפשר קירבה אמיתית", ואפשר לכתוב את זה בלי להזכיר אפילו ברמז את אברהם בן הרמב"ם.
רק פוליטיקה מזרחית רדיקלית חסרת הומור, שכמובן שאינה מייצגת איש, יכולה לטעון שיש קשר בין ההיסטוריה של המזרחים וההיסטוריה של הפלסטינים, בין ואדי סאליב שלפני 48 וואדי סאליב שאחרי 48, בין לוד שלפני 48 ולוד שאחרי 48. לכן מצבם הכלכלי של המזרחים בישראל כמובן שלא קשור למצב הפלסטינים, וגם לא מסלול ההתקדמות שנפתח לפני חלקם ב-67, מפועלי בניין לקבלנים.
אכן, יש משהו קלישאתי בטענה שהמזרחים יכולים להבין את הפלסטינים. למה שמיעוט אחד יאבק על זכויותיו של מיעוט אחר, במקום להיאבק על הכרתו של המרכז? למה שפועלי כל העולם יתאחדו, במקום לקוות שיום אחד הם יהיו המנהלים, או לפחות לא הם יפסידו את מקום עבודתם לפועלים אחרים? המזרחים אכן לא הצליחו להיות גשר לשלום, ותקוותה של אחת הדמויות ב"מעברה" של שמעון בלס, שהיהודים-הערבים יקרבו בין היהודים והערבים היא היום לא יותר מנושא לפארסה (או קינה?). מי אשם בכך? מה זה משנה עכשיו, עברו הרבה שנים, וזה לא מעניין כמו שכבר לא מעניין להיזכר בעמוס עוז הטוען כי המזרחים הם המכשול לשלום. וזאת בניגוד לאשכנזים אשר התקדמו לעבר השלום, וההכרה בנכבה הפלסטינית, בחפץ לב, כאז כן היום (גם לאשכנזים, מסתבר, יש פוטנציאל קומי).
בהירארכיית הסבל הפלסטינים מנצחים את המזרחים. אבל את מי משרתת יצירת הירארכיות של סבל? למה המסקנה מתוך ההירארכיה שאין לטפל בשניהם? והלא בהירארכיה הזאת גם סובלים הפלסטינים בשטחים יותר מהפלסטינים אזרחי ישראל, ולכן אין לעשות דבר למען שיוויון תקציבי עם האחרונים, וכמובן שערביי עזה סובלים יותר מתושבי מזרח ירושלים. הירארכיות הסבל הן דרכו של המרכז הכאילו רגיש, השמאל הליברלי התל-אביבי שכבר גילה את העובדים הזרים, להרגיע את השטח: אנחנו כרגע עסוקים בדארפור.
לכן יאמר שוב ושוב למזרחים הללו, המוחים על הריסת כפר שלם, הזמן שלכם כבר עבר, ובאמת חבל שלא ניצלתם אותו. אבל מסתבר שגם הזמן ההוא, שעבר, מעולם לא היה זמן הווה, פעם הוא היה זמן שהובטח לעתיד, אחרי שיבוא השלום ואפשר יהיה לטפל בבעיות החברתיות. אחרי שבמשך עשרות שנים הושתקו המזרחים בנימוק של ביטחון ישראל, והסיכון של פיצול האומה, היום הנימוק המופעל כנגדם הוא דווקא של פיצול: הרוסים, האתיופים והעובדים הזרים ניצחו אתכם בהירארכיית הסבל, ועל כן אין כבר טעם לדבר על מזרחים (ואולי זה מה שהוביל את סמי שלום שטרית עצמו להתרכז בספרו בפלסטינים?).
כאשר שרת חינוך מן השמאל הליברלי, כשולמית אלוני, בחרה לסגור את התזמורת הערבית של רשות השידור ולפטר את נגניה, שהיו ברובם יהודים עיראקים ומצרים, בנימוק שלא יתכן שגם בתזמורת ערבית יהודים יתפסו את המקום המרכזי, ויקפחו את המקופחים האמיתיים, היא העידה על עצמה כמי שמבינה רק את דיבור האו-או. כאילו המדינה צרה מדי לשתי תזמורות, גם עיראקית וגם פלסטינית, וצריך לבחור למי מגיע יותר. עידן האו-או נמשך, אבל למעשה לא פותר את הבעייה של אף אחד: לא של הפלסטינים, לא של הרוסים, לא של האתיופים, לא של המזרחים, וכמובן שגם לא של דארפור.
יש היום, כמובן, "טיפול עודף" ב"בעיה" המזרחית. היא "עברה את כל הגלגולים האפשריים בדרך להבראתה", כמו שכותב קקון, ובא הנס שהציל אותנו מאותו חיבור מסוכן שבין זהות אתנית, דיכוי תרבותי וניצול כלכלי, שעבר מאב לבן ומאם לבנות וכמעט וריסק את אחדותה של המדינה הציונית. המזרחים כבר אינם תושבי הפריפריה, ומי מהם שבכל זאת נשאר בפריפריה, עשה זאת מתוך בחירה ביתרונותיה. יש כמובן כבר שיוויון בין ילדי האשכנזים והמזרחים בהפניה לבתי-ספר עיוניים לעומת מקצועיים, באחוזי הבגרויות ובלימודים באוניברסיטה, ושכרם יהיה בקרוב אותו שכר ממש. אין קפיטליזם חזירי, או שגם הוא נימוק, כמובן, לדחות את ה"בעיה" המזרחית לאחר-כך, או להזכיר שהיא כבר נפתרה. חבל שחוץ מ"בעיה" אין עוד משהו במזרחיות הזאת.
חסד עשה עמנו אורן קקון שכתב כך על סמי שלום שטרית. שוב הוא הזכיר שכמו בכלכלה, גם בספרות הרומן המזרחי תמיד היה מוקדם מדי או מאוחר מדי, אף פעם לא בן הזמן. ואיך יהיה בן הזמן כאשר הזמן אינו זמנו? חסד עשה עמנו, כי הוא הזכיר לנו את האמת, את מה ש"חושבים" וש"נכון" לחשוב, כי שום דבר כנראה לא השתנה באמת.
אני בטוח שאורן קקון היה מצליח לכתוב ביקורת לעגנית על ביקורתו של אורן קקון, בעלת שיניים נשכניות של הומור ופרודיה עצמית. אני עצמי מעדיף את נוסח הקינה. מי שכל כך מצחיק כנראה נושא בו כאב רב.
|
מאמרים נוספים בנושא:
1. הרוע האולטימטיבי, או: דיכוי המזרחים מת / דוד מרחב – במאמרו היום במוסף "תרבות וספרות" של "הארץ" מבקש אורן קקון להבהיר כי לפלשתינאים שמורה זכות ראשונים יחידה לטעון לדיכוי. והמזרחים? אצלם זה "צער מתאחה". אחת הדרכים הידועות של סוג מסוים של אינטלקטואלים לבנות את עצמם הוא לבנות את עצמם על גבם של אנשים אחרים. למשל, לכתוב רשימה שלמה על ספר, מבלי לבקרו. האופנה הזו פורחת היום, ואין כמו ישראל שיכולה להעתיק את האופנה הזו. מגדיל לעשות עורך המוסף הספרותי של "הארץ" שבחר לפרסם היום מאמר ביקורת על ספרו של סמי שלום-שטרית, "עין הבובה", כשאין במאמר לא ביקורת ולא ניתוח ספרותי אלא מניפסט פוליטי שלם שעניינו הוא גלגול הנרטיב הקבוע של המוסף לספרות טורקית, שעיקרו חטאנו כלפי הפלשתינאים. להמשך המאמר – לחצ/י כאן בבקשה
2. "קקון הוא ציפר?", סמי ש. שטרית, פורסם באתר "קדמה", 2007-08-10.
